четвъртък, 5 февруари 2009 г.

Маркетинг по време на криза


По време на спад в бизнеса, повечето фирми съкращават своите бюджети за маркетинг и това е погрешен ход, който ще им струва три пъти по-скъпо, за да завоюват отново предишното си ниво на зачитане от страна на клиентите и предишното си влияние върху съзнанието им. Първата реакция на българския пазар в днешните условия е отговорът: “Ние нямаме продажби, как да инвестираме в маркетинг?” Аз обаче бих отговорила “Как да имате продажби като не инвестирате в маркетинг?” Маркетингът е предхождащата инвестиция, която планирана и изпълнена правилно ще генерира печалбата (забележете, че не споменавам оборот) за фирмата. Това е ключовият елемент, на който българските фирми трябва да обърнат сериозно внимание!

Моето лично мнение е, че при задаващите се икономически трудности (при нас кризата ще се усети изключително осезаемо през април-юни 2009 г.) “умните” мениджъри на компаниите ще осъзнаят, че правилата на играта са различни по време на икономически спад и на растеж. Много важно е да бъдете в състояние да реагирате на спада на пазара в относително кратки срокове, да отговорите по-бързо на нуждите на пазара. Препоръчително е да започнете маркетинговата атака, когато конкуренцията се оттегля и да я концентрирате върху определени продукти и услуги, които Ви дават предимство. Не се впускайте на всеки сегмент от пазара, а фокусирайте ресурсите си върху нови възможности. Гъвкавостта е голям актив за Вас, ако я притежавате и използвате. Не привличайте вниманието върху Вашия успех и ще намалите шансовете на конкурентите да ви атакуват.

Аз съм голям почитател, последовател и фен на Guerrilla Marketing и препоръчвам неговото използване. Guerrilla Marketing е философия. Той е нестандартен, нетрадиционен и е изключително гъвкав. Вместо да инвестира само пари в маркетинга, Guerrilla Marketing инвестира време, енергия и въображение и подкрепя прилагането на съвременната психология в успешната маркетингова дейност. Единственият критерий за ефективност на Guerrilla Marketing е печалбата. Бъдещето на маркетинга, който води до печалби е в лоялните клиенти и повтарящите се продажби. Доволни клиенти има много, но лоялните са рядкост! Основната причина за нарастване на интереса към Guerrilla Marketing, е че той дава положителен резултат в сравнение с традиционния маркетинг!

Guerrilla Marketing притежава списък от 100 онлайн маркетинг средства, които можете да прилагате в Интернет и повече от половината от тях са безплатни. Ако желаете да получите безплатно списъкa със стоте маркетинг средства на Guerrilla Marketing в Интернет, изпратете празен е-майл до аутореспондер: 100Internet@sendfree.com

Според мен, през тази година на криза ще са най-успешни тези маркетинг средства, които са свързани с ‘follow up’ (последващ) маркетинг към настоящите клиенти на фирмите, маркетинг на разрешението към потенциалните клиенти на фирмата и персонализиран е-мейл маркетинг, към ‘hot leads’ (горещите клиенти). “Brand awareness” или ATL (Аbove Тhe Line) маркетингът ще спомогне за запазване на позициите на маркатa и за задържане на лоялните и клиенти.

Не спирайте маркетинга, а продължавайте още по-устремено напред с вяра в собствените си сили и успех!

2 коментара:

 1. Защо не получавам 100-те маркетингови средства???

  ОтговорИзтриване
 2. Здарвейте, Силвия!

  100Internet@sendfree.com е едрес на аутореспондер и може причината да не получавате списъка да се дължи на Вашите спам филтри.
  Изпратете ми Ваш е-майл адрес на: janet@jnn-marketing.com и ще Ви изпратя лично списъка със 100 Guerrilla Marketing средства в Интернет!

  Поздрави,

  Жанет

  ОтговорИзтриване