неделя, 26 април 2009 г.

С какво “Guerrilla Marketing” се отличава от традиционния маркетинг?

Все повече се убеждавам, четейки блоговете и публикациите в нашето Интернет пространство, че специалистите по маркетинг, реклама и ПР в България, които сa чули, чели за “Guerrilla Marketing”или са гледали публикувани клипчета в Youtube.com, го свързват единствено с нестандартен криейтив! Да, това е отличителна черта на “Guerrilla Marketng”, но далеч не е единствената, която го отличава от традиционния маркетинг.

“Guerrilla Marketing” е нестандартен, нетрадиционен, отказва да приеме традиционните правила по задължение и е изключително гъвкав. 19 са факторите, които го правят различен от демодирания стар традиционен маркетинг.

1. Вместо да инвестира пари в маркетинг процеса “Guerrilla Marketing” инвестира време, енергия, въображение и знания.

2. Вместо да използва “предположението” в маркетингa, “Guerrilla Marketing” използва психологията и законите на човешкото поведение.

3. Вместо да се концентрира към генериране на трафик, отговори, брутни продажби, печалбата е единствената мерна единица за измерване ефективността на “Guerrilla Marketing”.

4. Вместо да е ориентиран към фирми с неограничени банкови сметки, “Guerrilla Marketing” e създаден за малкия и средния бизнес. “Guerrilla” мениджърите знаят, че “Guerrilla Marketing” може да работи също така добре и за мултинационалните компании.

5. Вместо да игнорира клиентите, след като веднъж са закупили стока или услуга, “Guerrilla Marketing” устремено се посвещава на последващите маркетинг действия.

6. Вместо да плаши собствениците на малкия и средния бизнес, “Guerrilla Marketing” премахва мистиката на целия маркетинг процес и го изяснява.

7. Вместо да се конкурира с другите бизнеси, “Guerrilla Marketing” проповядва сътрудничество, окуражавайки Ви да помагате на другите и позволявайки на другите да помагат на Вас.

8. Вместо да се опитват да реализират продажба на всяка цена, “Guerrilla” мениджърите се посвещават на създаването на партньорства, дълготрайните партньорства са превъзходството на 21 век.

9. Вместо да вярват, че едно единствено средство като рекламата например работи, “Guerrilla” мениджърите знаят, че само интегрираният маркетинг дава положителен резултат.

10. Вместо да нарастват линейно, добавайки по един нов клиент, “Guerrilla Marketing” Ви учи да да растете геометрично, увеличавайки големината на всяка транзакция, таргетирайки повече повтарящи се продажби и добавайки нови клиенти.

11. Вместо да растeте с идеята за диверсификация, “Guerrilla Marketing” Ви препоръчва да растете, ако желаете, но да бъдете сигурни, че управлявате фокуса.

12. Вместо да се прицелват с маркетинг посланието си към големи групи от хора, “Guerrilla” мениджърите се стремят да достигнат до отделната личност.

13. Вместо да пресмятат продажбите в края на месеца, “Guerrilla” мениджърите разчитат на нови партньорства и знаят, че те са основата за увеличаване на продажбите.

14. Вместо да мислят какво могат да вземат от потенциалните и настоящите си клиенти, “Guerrilla” мениджърите мислят в посоката какво могат да им дадат. В информационната ера, те предоставят безплатно полезна информация.

15. Вместо да игнорират технологиите в маркетинга, “Guerrilla” мениджърите не могат без тях. Технофобията в днешно време е фатална за успеха.

16. Вместо да бъде случаен и непреднамерен, “Guerrilla Marketing” е винаги целенасочен, включвайки в себе си дори такива детайли, като например как се отговаря на телефонно обаждане и какво е облеклото.

17. Вместо да се опитва да извърши продажба с маркетинга, “Guerrilla Marketing” търси да получи съгласие чрез него и след това да използва това съгласие или “позволение” за да маркетира продуктите и услугите си само към хората, проявили интерес.

18. Вместо да поддържа монолог, като само едната страна извършва комуникацията, “Guerrilla Marketing” е диалог, в който и двете страни комуникират интерактивно.

19. Вместо да Ви окуражава да рекламирате, “Guerrilla Marketing” Ви предоставя 100 различни маркетинг средства; рекламата е само едно от тях. Повече от половината от тези средства са безплатни. Ако желаете да получите безплатно списъкa със стоте офлайн маркетинг средства на Guerrilla Marketing, изпратете празен е-майл до аутореспондер: GM100Offline@sendfree.com

Това са 19 много критични разлики и най-вероятно са причините, поради които “Guerrilla Marketing” запълни една празнота в световната икономика и са обяснение на факта, че книгите от серията “Guerrilla” са преведени на 42 езика, с над 20 милиона копия продажби, преподава се в много MBA програми и са най-продаваната серия в историята.


Можете да видите и останалите видео-клипове от практическата лекция "Guerrilla Marketing. Твоят УСПЕХ чрез Интернет", състояла се на 07.04.2009 г. в клуб-фоайе "При жабите" на малък градски театър "зад канала", организирана от сп. "Твоят БИЗНЕС" с лектор - Жанет Найденова - Certified Master of Guerrilla Marketing Coach, във видео-галерията в Youtube.com на адрес:

http://www.youtube.com/user/JanetNaidenova

Няма коментари:

Публикуване на коментар