понеделник, 4 януари 2010 г.

Guerrilla Marketing. Как да създадете успешен маркетинг план? Част 2.

Сега, след като вече сте дефинирали предназначението на Вашия маркетинг, ползите от вашите продукти и услуги и целевия пазар /вижте предишната публикация на адрес: http://jnnmarketing.blogspot.com/2009/12/guerrilla-marketing-1.html / трябва да продължите с отговора на четвъртия въпрос:

Въпрос 4. Коя е Вашата ниша?

"Guerrillas" знаят, че пазарът е наситен с конкуренция и че наистина си струва да бъдеш лидер на малка територия. Например, Marty Winston е "най-знаещият е-мейл PR агент на Вселената", Иван Георгиев е "засрахователен агент, който е специалист по минните компании", Dir.bg е най-големият портал в България, NOD32 е ваксината за Вашия компютър... "Guerrillas" създават позиция, която ги разграничава и ясно се вижда във всяко маркетингово средство, което те използват. Нишите могат да бъдат дефинирани по много начини: чрез специфичен целеви пазар или различно значение на услугите. Каква е Вашата ниша? Опишете я по-долу:
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________

"Позиционирането не е това, което правите с продукта. Позиционирането е това, което правите със съзнанието на Вашите клиенти."

Al Ries и Jack Trout

Въпрос 5. Кои са Вашите маркетинг средства?

Guerrilla Маркетингът предоставя над 200 маркетинг средства офлайн и онлайн за лансиране на Вашата маркетинг атака. Над половината от тях са безплатни, други изискват средства, трети са свързани с инвестиция на Вашето време, а четвърти - с Вашето въображение. Ако желаете да получите списъка с 200 маркетинг средства на Guerrilla Marketing (100 офлайн и 100 онлайн) изпратете празен е-мейл до аутореспондер: 200GM@sendfree.com и до минута ще получите списъка по е-мейл във Вашата пощенска кутия. Повече за аутореспондерите можете да прочетете в статията “Guerrilla Marketing. Аутореспондерът - Вашият Интернет секретар”, публикувана в блога на адрес: http://jnnmarketing.blogspot.com/2009/09/guerrilla-marketing.html

След като получите списъка с 200 маркетинг средства на Guerrilla Marketing, разгледайте ги внимателно и изберете тези, които смятате, че са най-добри за Вашата маркетинг атака. Направете списък на най-важните десет от тях, които са готови за началото на атаката.
Запишете ги:
1. _______________________________________
2. _______________________________________
3. _______________________________________
4. _______________________________________
5. _______________________________________
6. _______________________________________
7. _______________________________________
8. _______________________________________
9. _______________________________________
10. ______________________________________

Въпрос 6. Каква е Вашата идентичност?

Думата, която изниква от Вашия маркетинг речник при споменаването на ‘идентичност” е имидж, нали? Имидж означава фасада, нещо претендирано. Идентичността е нещо различно. Вашата идентичност е Вашето съдържание, Вашата същност. Ако комуникирате истинска идентичност, хората усещат чувства на удобство и доверие, когато те контактуват с Вас. Това, което виждат във Вашия маркетинг в основата си е това, което те получават от Вашите продукти и услуги и изгражда доверие и разбиране. Първото впечатление, което Вашите потенциални клиенти добиват за Вашия бизнес е чрез логото на Вашата фирма, фирмените визитки, бланки, брошури, каталози, уеб сайт. Затова много важно е да инвестирате в тях.

Когато основах фирмата си за маркетинг консултиране JNN Консулт ЕООД / http://www.jnn-marketing.com/ /, първата маркетинг инвестиция бе за дизайн на логото на фирмата, създаване на "Ръководство за фирмена идентичност", което съдържа правилата за използуване на логото, фирмените цветове, шрифтове, дизайн на визитки, бланки, пликове, стикери и останалите фирмените материали. Първото впечатление за професионализъм е изключително важно за всеки бизнес. Ако желаете да Ви изпратя пример от моята практика на "Ръководство за фирмена идентичност", моля изпратете е-мейл на jnnconsult@gmail.com със Subject: Identity.

Повече за идентичността можете да прочетете в статията “Guerrilla Marketing. Цветовете – комуникация на фирмената идентичност в Интернет”, публикувана в блога на адрес: http://jnnmarketing.blogspot.com/2009/09/guerrilla-marketing_30.html

Сега опишете Вашата идентичност:
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________

Въпрос 7. Колко е Вашият маркетинг бюджет?

Първата стъпка при планиране на маркетинг бюджета Ви е да определите какъв процент от очакваните приходи от продажби ще заделите за маркетинг. Маркетингът е предхопждашща инвестиция, за да получите желаният резултат. Различните типове бизнес планират различни проценти. Около 10 % от обема на планираните продажби е една добра база за бюджет за маркетинг. Някои видове бизнес, например производителите на парфюми, бижута, цигари и др. изискват планиране на много по-голям бюджет до 50%. Ако знаете средният процент за маркетинг бюджет във Вашия бранш, то е добре да планирате малко повече от средния за Вашия бюджет. Лидерите често инвестират повече в маркетинг и това им помага да растат по-бързо.

Сега отделете няколко минути, за да решите колко и къде /в кои маркетинг комуникационни канали и средства/ ще инвестирате:
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________

Не Ви остава нищо друго, освен да напишете Вашия маркетинг план /вече знаете как/ и да се ангажирате с неговото изпълнение!

* * *
Нека 2010 година е успешна за всяко Ваше начинание и е изпълнена със здраве, късмет и обич за Вас и близките до сърцето Ви!

С уважение,

Жанет Найденова
Certified Master of Guerrilla Marketing Coach

ПОКАНА:

Ако все още не сте написали Вашия маркетинг план Ви каня на 22.01.2010 /петък/ за участие в първия за 2010 година практически еднодневен интензивен уъркшоп “Guerrilla Marketing: КАК ДА СЪЗДАМ УСПЕШЕН МАРКЕТИНГ ПЛАН ЗА 1 ДЕН?". Създаден е за да ви “обучава”, “вдъхновява” и “забавлява” и включва десетки НОВИ методи, ценни практически примери и идеи, основаващите се на доказани маркетинг и бизнес техники, които помагат на хора като Вас - с много ограничени маркетинг бюджети, но с неограничено въображение и желание, да постигат успех! Предназначен е специално за Вас: собственици и управители на малък и среден бизнес, мениджъри в областта на маркетинга и продажбите, рекламни и PR експерти и специалисти, с ясното съзнание, че ще Ви бъде по-полезен от всичко, което сте учили или прочели и ще провокира мислите и въображението Ви! Вижте видео клиповете от уъркшопа, проведен на 18.12.2009 г.: http://www.youtube.com/JanetNaidenova

За повече информация и онлайн регистрация, посетете: http://www.guerrilla-marketing.eu/

Няма коментари:

Публикуване на коментар